Tuesday, October 6, 2009

PROGRAM TARBIAH SAUDARA BARU DI PUSAT PENDIDIKAN MANABIUL’ULUM BATU 10 LEKIR.SELASA 6/10/09, SERAMAI 3 ORANG SAUDARA BARU TELAH DI SERAHKAN OLEH JAIPk KEPADA PENTADBIRAN PUSAT PENDIDIKAN MANABIUL’ULUM UNTUK PROGRAM PEMANTAPAN KEISLAMAN MEREKA YANG TERDIRI DARI 2 ORANG LELAKI DAN SEORANG PEREMPUAN DARI SUKU KAUM ORANG ASLI. PENYERAHAN TELAH DI LAKUKAN OLEH WAKIL JAIPk IAITU UST. YUSRI BIN ABD RANI (PENOLONG PENGARAH BAHAGIAN UKHWAH )SERTA MEGAT KHAIRUNI BIN HJ MEGAT IBRAHIM (PENYELIA MUBALIGH NEGERI PERAK) KEPADA PENGERUSI PUSAT PENDIDIKAN MANABIUL’ULUM UST. SYED SHARIM BIN SHAYID KHALIM BERTEMPAT DI DEWAN PUSAT PENDIDIKAN TERSEBUT.

TURUT HADIR : AHLI LEMBAGA PENGARAH PUSAT PENDIDIKAN MANABIUL’ULUM SAUDARA MOHAMAD RIDZUAN HAJI SUDIN SERTA USTAZ HUSSIN (PEWAKAF TANAH)

INI ADALAH KALI PERTAMA PIHAK JAIPk MENYERAHKAN SAUDARA BARU YANG MEMELUK ISLAM UNTUK PROGRAM PENDIDIKAN ISLAM YANG BERTERUSAN KEPADA PUSAT PENDIDIKAN TERSEBUT. APA YANG JELAS IANYA ADALAH MENJADI SATU NADI SILATURAHIM DIANTARA PIHAK JAIPk DENGAN PUSAT-PUSAT PENDIDIKAN DALAM NEGERI PERAK.

SAUDARA BARU YANG DIHANTAR INI JUGA ADALAH ATAS KERELAAN SENDIRI UNTUK MENDALAMI ILMU AGAMA WALAUPUN TELAH LAMA MEMELUK AGAMA ISLAM DAN MEREKA AKAN DIAJAR DENGAN PENDIDIKAN ISLAM YANG BERTERUSAN DENGAN PROGRAM –PROGRAM YANG TELAH DI ATUR OLEH PIHAK PENTADBIRAN .

PADA MULANYA SERAMAI 11 ORANG SAUDARA BARU YANG AKAN DIHANTAR KESINI, NAMUN ATAS SEBAB-SEBAB TERTENTU YANG TIDAK DAPAT DIELAKKAN , HANYA 3 ORANG SAHAJA YANG HADIR. MEREKA YANG HADIR IALAH : 1) NAMA:

1.) NAMA : HAMIZI BIN AZMAN . umur 21 thn. ALAMAT : KG SUNGAI RABA RPS BANUN 33300 GERIK PERAK

SATU KELUARGA PELUK ISLAM

2) NAMA : ASIAH UMUR : 19 thn . RPS KG CHIONG TASIK BANDING

3) LINDA BT ENJOK UMUR : 18 TAHUN, ULU RABA RPSBANUN

PIHAK MANABIUL ULUM AMAT BERBESAR HATI DI ATAS KEPERCAYAAN YANG TELAH DIBERIKAN OLEH PIHAK JAIPk BAGI MENJALANKAN TANGGUNGJAWAB YANG AMAT BESAR INI. BAGI PENGERUSI PUSAT PENDIDIKAN , TERDAPAT JUGA GOLONGAN WARGA EMAS , FAKIR MISKIN ,SERTA ANAK-ANAK YATIM YANG MENETAP DISINI YANG MANA SEGALA KOS-KOS PENTADBIRAN ADALAH DARI SUMBANGAN ORANG RAMAI, ORANG PERSEORANGAN, SYARIKAT-SYARIKAT KORPORAT SERTA PELBAGAI AGENSI. PADA 17 OKT INI JUGA AKAN DIADAKAN SATU MAJLIS JAMUAN AIDILFITRI YANG MANA DI TAJA OLEH BOUSTED SDN BHD IAITU SYARIKAT PERKAPALAN YANG BERPANGKALAN DI LUMUT. UST. SYED SHARIM JUGA MENGALU-ALUKAN JIKA ADA INDIVIDU ATAU SYARIKAT YANG INGIN MEMBERI SUMBANGAN DALAM APA JUA BENTUK SUMBANGAN KEPADA PONDOK INI.

No comments: